Skip to main content

Aloo Paratha recipe

Aloo Parathahi...

Aloo Paratha

Aloo Paratha is an easy to make North Indian breakfast dish. This traditional breakfast recipe is perfect for weekend mornings and is a complete meal in itself, this paratha recipe tastes great when served with raita and pickle. eal of the day.

  1. Make the dough

    1. In a bowl mix together whole wheat flour (atta), oil and salt. Add water little by little and mix.
    2. Knead to form a smooth and soft dough. Cover and let the dough rest for 15-20 minutes.
    3. Divide the dough into 4-6 equal parts.

    Make the filling

    1. To make the filling, mash the boiled potatoes and transfer to a bowl.
    2. Add chopped cilantro, salt, ajwain, chopped green chili, cumin powder, chat masala, garam masala powder, amchur and red chili powder.
    3. Mix till everything is well combined. The stuffing is now ready.

    Make the paratha

    1. Take one of the dough balls and using your rolling pin roll it into a circle. Apply little oil (optional) all over the rolled dough.
    2. Place 2-3 tablespoons of stuffing in the center. Don't overfill else it will be difficult to roll.
    3. Bring all the edges together and pinch to seal the edges.
    4. Flatten the dough ball using your hands.
    5. Now using your rolling pin, roll the dough to a circle of 7-8 inch diameter. The trick here is to apply equal pressure while rolling. If you do that, your paratha will turn round automatically.
    6. Transfer the rolled paratha onto the hot tawa.
    7. Cook the side for a minute or two and then flip over. Apply oil [around 1/4 teaspoon] on the half-cooked side and flip again.
    8. Now apply oil on the other side as well. Press with a spatula and cook the paratha till both sides have golden brown spots on them.
    9. Repeat with the remaining dough balls.
    10. Serve aloo paratha hot with butter, pickle and a cup of chai!






Comments

Popular posts from this blog

Welcome To Hiral's Cooking... !

Helloo.....!!!! Find all the Indian cuisine recipes here in Hiral"s Cooking , All the tried and tested recipes from the kitchen of my own.  Variety of recipes and cooking-related articles with a focus on thoughtful and stylish living. Many recipes have flavorful twists, and the site offers unique kitchenware for sale. Well-tested interesting recipes, food science, techniques, equipment, and even food histories. Also has a highly-rated podcast hosted by founder Ed Levine. Hiral's coooking Subscribe here to get the daily dose of your cooking hunger...!!!

Paneer Pakoda

Hello.. Today's my recipe is Paneer Pakoda.. સામગ્રી 125 ગ્રામ પનીર 3/4 કપ બેસન 1/2 ટેબલસ્પૂન મરચું પાવાદર 1/2 ટેબલસ્પૂન હળદર  પાવાદર 1/2 ટેબલસ્પૂન ધાણાજીરું  પાવાદર 1/4ટેબલસ્પૂન ગરમ મસાલા પાવાદર મીઠું હિંગ ઓઇલ પનીર પકોડા બનાવવાની રીત સર્વ પ્રથમ પનીર ને મોટા પીસીસ માં કટ કરી દો.એની ઉપર ચાટ મસાલા ભભરાવી દો. હવે એક બાઉલ માં બેસન લઇ એમાં મરચું પાવડર,હળદર પાવડર,ધાણાજીરું પાવડર,મીઠું,હિંગ અને થોડું પાણી ઉમેરી મિશ્રણ તૈયાર કરો.  હવે ગેસ પર કડાઈ માં ઓઇલ મૂકી ગરમ કરો.હવે પનીર ના ટુકડા તૈયાર કારેલા મિશ્રણમાં ડુબાડી તેને ગરમ ઓઇલમા મીડીયમ ફ્લેમ પર ડીપ ફ્રાય કરો. તેને પ્લેટ માં સર્વે કરી દો.હવે તૈયાર થયેલા પનીર પકોડાને ગ્રીન ચટણી અને કેચપ સાથે સર્વે કરો.   

Puri Bhaaji

Hello..friends, Today's my Recepi is Puri Bhaaji.. Ingredients ઘઉં નો લોટ  ઓઇલ  બટાકા  મીંઠુ  કેપ્સિકમ  ટમાટર  કાઢી પત્તા જીરું ધાણાજીરું હળદર પાવડર સીંગ તલ મરચું પાવડર        How to make Puri Bhaji સર્વ પ્રથમ ઘઉં ના લોટ  મા મીઠું ,3 ટેબલે સ્પૂન ઓઇલ નાખી ,જરુરીઆત પ્રમાણે પાણી ઉમેરી લોટ બાંધી દો.લોટને  એક સુતરાઉ કપડાથી ઢાંકીને એક બાજુ મૂકી દો.         હવે , બટાકા ને મીઠું નાખીને બોઈલ કરી દો. કૂકર  મા 3 સિટી વાગે  ત્યાં સુધી બટાકા બોઈલ થવા દો. કૂકર  ખુલે પછી બટાકા ને ઠંડા કરી દો.બટાકાની છાલ કાઢીને એના નાના  નાના ટુકડા કરો કડાઈ ને ઓન ગેસ પર  મુકો.એક કડાઈ માં 2 ટેબલે સ્પૂન ઓઇલ મુકો એને ગરમ થવા દો.ગરમ ઓઇલ મા જીરું,કઢી પટ્ટા ,તલ ,સીંગ   ને સેલો ફ્રાય થવા દો.સેલો ફ્રાય થયા પછી કટ કરેલા ટામેટાં સેલો ફ્રાય થવા દો. ત્યાર બાદ કડાઈ મા કટ કરેલા બટાકા ઉમેરો સાથે સાથે એમાં હળદર પાવડર ,કટ કરેલા કેપ્સિકમ ,ધરજીરું ,થોડુંક મરચું પાવડર ના...